O nas

Atraktivnost Šport Skupnost

Footgolf osvaja Slovenijo

Footgolf v Sloveniji še vedno velja za novejšo obliko športa, ki vsebuje elemente nogometa in ekskluzivnost ter izjemno zanimiva pravila iz sveta golfa. Namesto palic za golf in majhne bele trde žogice, se footgolf igra s standardno odbijajočo nogometno žogo velikosti 5, ki se udarja z nogo. Trenutno ga je možno igrati že v 40-ih državah, za razvoj pa skrbi svetovna footgolf zveza FIFG, s sedežem v Lozani, Švica. Footgolf je igra v čudoviti naravi, je izjemna priložnost za golf igrišča, ki na urejene zelenice pripelje novo športno ciljno skupino. Cilj vsakega posameznika pri igri footgolf je, da s čim manj udarci zadane luknjo. Pot do željenega cilja je lahko nadvse zanimiva, saj igrišča vsebujejo številne pasti v obliki razgibanega terena, vodnih ovir, peskovnikov, dreves in je zelo odvisna tudi od vremenskih vplivov. V Sloveniji ga razvijamo v smeri tekmovalnega športa, rekreacije, outdoor ponudbe na turističnih destinacijah ter poslovnih dogodkih za podjetja in organizacije v obliki teambuildingov.

Prvi uradni klubski koraki segajo v leto 2015, ko sta se vzporedno v Bovcu in na Ptuju (Footgolf klub Ptuj in Footgolf klub Obala) začeli urejati prvi igrišči namenjeni footgolfu z luknjami s premerom pol metra ter s 30 cm globine. Priložnost za razvoj nove športne discipline so  čez čas spoznali tudi v Radencih, Ljubljani (Mladinski golf center Stanežiče), Olimju ter v Šmarju pri Jelšah na kompleksu orientalskega gradu Jelšingrad, kjer je pred časom že bilo golf igrišče. Zagotovo bomo v prihodnosti v Sloveniji pridobili še nekaj novih footgolf centrov na preostalih igriščih za golf, da se bo lahko nova oblika športa ter rekreacije razvijala v vseh slovenskih regijah.

V letu 2017 je bila ustanovljena Footgolf zveza Slovenije, uradna članica svetovne zveze FIFG, ki skrbi za razvoj, promocijo in tekmovalni sistem na šestih slovenskih golf igriščih, kjer se igra footgolf na 9 ali 18 lukenj. Prvi dve leti ji je predsedoval bivši nogometni reprezentant Matej Mavrič Rožič, ustanovni član Footgolf kluba Obala, ki sta ga nasledila Aleks Kravanja iz Bovca in Damijan Turk s Ptuja. Footgolf zvezo Slovenije trenutno vodi Matija Brodnjak, predsednik Footgolf kluba Ptuj.

V sklopu Footgolf zveze Slovenije organiziramo Slovensko footgolf ligo, Pokal Slovenije, Ekipno klubsko Match Play tekmovanje, Mladinski pokal in vsako leto tudi osrednji dogodek z nazivom Slovenian Footgolf Open, ki ga gostita Bovec in Ptuj. Ekipa Slovenije je tekmovala že na dveh evropskih (Oxford v Veliki Britaniji in Bük na Madžarskem) in svetovnih prvenstvih (Marakeš v Maroku ter Orlando v ZDA). Slovenija postaja s svojimi posamezniki in ekipo ena izmed najbolj prepoznavnih v svetu footgolfa, ki bo v prihodnje krojila vrh svetovnega footgolfa na tekmovalnem in organizacijskem smislu.

V slovenskih footgolf klubih najdemo številne rekreativce obeh spolov in vseh starosti, bivše znane nogometaše in tudi druge nekdaj aktivne športnike, ki so našli svoj način kvalitetnega preživljanja prostega časa v naravi s prijatelji. V footgolfu zagotovo velja eden izmed prepoznavnejših turističnih sloganov, ki se glasi Slovenija – zelena, aktivna in zdrava (Slovenia – Green. Active. Healthy.) Skupaj spoznavamo lepote Slovenije, pogosto pa se odpravimo na številne turnirje po Evropi ali na večja tekmovanja po vsem svetu.

Footgolf klubi Slovenije: