Blog v svetu slovenskega footgolfa je zagledal luč sveta

V želji, da čim bolj spoznate footgolf, ki je za marsikoga nek novi eksotični šport in muha enodnevnica, bi vam želeli predstaviti igro z vidika različnih ljudi, ki so vpeti v klubski, nacionalni in mednarodni nivo v organizacijskem in tekmovalnem smislu. Smo mlad šport in oblika rekreacije, ki postaja vedno bolj prisotna doma in v tujini. Uvodni blog smo namenili našemu športnemu prijatelju Borisu Šmigocu, članu Footgolf kluba Ptuj, ki je opisal svoj pogled na footgolf, ki ga doživlja s pomočjo invalidskega vozička. Boris je del ptujske in državne ekipe ter je naš vzornik, ki nas zna pohvaliti in tudi “strezniti” v kolikor so glave na golf zelenici prevroče.

 Hvala Boris in celotna družina Šmigoc, ki ste resnično naš zaveznik in tudi partner preko podjetja Nova Reha (Nova Reha – Prodaja, izposoja in servis medicinskih pripomočkov) iz Ptuja. Spodaj pa čaka na vas prvi zapis v obliki bloga, ki ga je ustvaril Boris Šmigoc, športni navdušenec, ki ustvarja vsebinske zgodba na njegovem blogu, ki ga najdete na: boorriicchhii

Footgolf skozi moje oči

Po insajderskih informacijah, ki jih imam, se je footgolf na Ptuju začel leta 2015. Očitno so ga še takrat igrali le redki, saj sem se tej igri »pridružil« spomladi 2018, ko je vse skupaj že postalo bolj resno. Bil je lep spomladanski četrtek, ko me prijatelj Miha Lešnik pokliče, če se dobiva na golf igrišču, kjer bodo igrali footgolf. »Kaj? Footgolf? Verjetno misliš golf.« In odgovor je bil: »Ti samo pridi, pa z enim drugim vozičkom, da se boš lahko vozil po golf terenu.« Iz električnega vozička, ki ga uporabljam 99 % v svojem življenju (F5 Corpus VS), sem se presedel na terenski voziček Permobil X850 (možno ga je kupiti v Novi Rehi na Ptuju, kjer opravljam tudi svoje poslovno poslanstvo). In tako se je začela moja zgodba z footgolfom.

Kaj pravzaprav je footgolf? Hibrid nogometa in golfa. Pionirji footgolfa so iz nogometa  vzeli visoke nogavice (štucne), nogometne čevlje za umetno travo (kopačke), nogometno žogo velikosti 5, iz golfa pa polo majico in seveda luknjo za žogo, katero so povečali iz premera 10,8 centimetra na dobrih 52 centimetrov, predvsem pa zelo zanimiva golf pravila in gospodsko obnašanje. In seveda, igrišče. Torej, za igranje nogometa potrebuješ samo primerna oblačila, obutev in nogometno žogo. Vsaka luknja ima svoj par, ki naj bi bil postavljen realno. Cilj igre je enak kot pri golfu. Vsako igro odigrati s čim manj udarci. Footgolf se lahko igra v vsakem vremenu, razen v primeru nevihte.

Če nadaljujem iz prvega odstavka, zakaj footgolf in zakaj sem ga začel spremljati? Takrat sem ravno začel ponovno živeti v prelepem Ptuju oz. okolici, ter iskal sem družbo, prijatelje, saj od prej nisem imel nekih prijateljev. Edini prijatelj je bil Miha Lešnik, kateri mi je v mladosti rad pekel CD plošče, največkrat je bila to FIFA. Miha je nogometaš in footgolf mu je pisan na kožo. In tako sva začela skupaj hoditi na četrtkove termine. Vendar Miha ni edini slovenski nogometni igralec, ki je začel igrati footgolf. Footgolf igrajo, če govorim o igralcih s Ptuja, tudi pomembni nogometni ptujski obrazi, ki nadaljevanje svoje nogometne kariere vidijo v footgolfu. Sedaj številni upajo od njih, da bodo uspeli v tem mladem športu, ki je vedno bolj prepoznaven doma in v tujini.

Pravi razlog, zakaj sem zraven je, da obožujem šport in sem želel spoznati nove ljudi. Obožujem nogomet in tekmovalnost. Čeprav ne morem igrati, se počutim kot igralec. Sem tudi caddie na tekmah Ianu Emeršiču, katerega sem spoznal prav na footgolfu. In postala sva prijatelja. Tako kot z mnogimi igralci footgolfa. In na to sem ponosen. Footgolf združuje. To sem začutil na vsakem turnirju, katerega sem se udeležil. Predvsem v tujini. Ko igramo footgolf, smo kot ena velika družina. In imam občutek, da prav vsi komaj čakamo četrtkove termine, da se podružimo, pogovorimo, odigramo igro, kaj dobrega spijemo, pojemo in se nadihamo svežega zraka.

Eden izmed razlogov, da sem zraven, je tudi današnji tempo življenja. In ko je čas za footgolf, je čas za footgolf. Čas za prijatelje. Čas za iti v naravo. Čas za izklop. Da, tudi jaz, tako kot igralci, med igro razmišljam, kam bi jaz poslal žogo, kako je igralna skupina (flight) odigrala igro, analiziram, kam je igralec poslal žogo, kako dobro je udaril, … Zgoraj sem napisal, da sem caddie Ianu. To pomeni, da ko on igra, grem z njim, mu peljem opremo (obesi mi jo na električni voziček), ga pohvalim, ko je potrebno, mu dam kakšen nasvet, včasih pa tudi povem realno stanje, ko je slabo.

Footgolf mi je dal veliko. Dal mi je prijatelje. Dal mi je svobodo. Dal mi je občutek pripadnosti. Dal mi je predvsem veliko veselja. Dal mi je možnost, da »sodelujem« v pravem športu. Sicer na poseben način, pa vendarle. Ta način sem jaz sprejel, ponotranjil in res je vrhunsko opazovati šport iz moje mobilne VIP lože.

Boris Šmigoc

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja